Initiatieven

Wij krijgen Kippen leert door te doen. De lijst van initiatieven die lokaal duurzame energie willen opwekken groeit en groeit.

Sommige van deze initiatieven waren al bezig voor de start van Wij krijgen Kippen en zijn aangehaakt om hun kennis in te brengen en ook weer verder te leren en samen te werken.
Anderen zijn ontstaan na contact met Wij krijgen Kippen. De grote diversiteit van deze 50 initiatieven, sommigen zijn al aan het produceren en anderen zitten nog in de ideefase, zorgt ervoor dat de ervaringen in alle stadia worden gedeeld en dat initiatieven als het ware ‘haasje-over’ springen doordat zij gebruik kunnen maken van wat een ander al heeft uitgezocht en ontdekt of uitgeprobeerd. De een wil zijn eigen flat voorzien van duurzame elektriciteit, de ander is bezig heel Amsterdam op eigen energie over te laten stappen.
Wat het onderliggende doel ook is: met elkaar zorgen we voor innovatie, versnelling van de transitie naar schone energie, en dus voor een schonere en gezondere leefomgeving.

120514-ei-wkk-wijkkaart-page-001Klik op de initiatieven om te zien waar het initiatief mee bezig is.

Elektriciteit op Zon

Nieuw initiatief

Bedrijf zoekt Buur ism Triple I-S

Bewonerscoöperatie gemengd complex

Combinatie Boer zoekt Buur- Bedrijf zoekt Buur

Daken Genoeg – Gemengde VvE Stadionweg

Ekoplaza – Bedrijf zoekt Buur (Voucherverslag)

Geitenboerderij- Bedrijf zoekt Buur

Herman de Zonnestroom-verdeler (Voucherverslag voor VvE’s)

PV van omwonenden op Praxisdak in West

PV op de Cambridgelaan (Uithof Utrecht) (Voucherverslag)

Sunroots: gezamenlijke inkoop zonnepanelen en maatadvies   (Voucherverslag)

Uiterwaardenstraat/Alliantie huurders (Voucherverslag)

VVE Luminus: Woonblok naast stadsdeelkantoor Zuid

VvE Zonne-Zoutkeets

VvE Mirjam Methode (Voucherverslag)

Zon op Zuid (Voucherverslag)

Zuidas Solar Challenge/Squarewise

Elektriciteit uit Wind

Amstelvogel ism de Windvogel (Voucherverslag)

NDSM Energie (Presentatie lancering) (Voucherverslag)

Cluster Windenergie

Warmte

VvE & Vervanging Oliekachels op Churchillaan

Amsterdam uit Afval (Biomassa)

Amsterdam Energie (Voucherverslag)

Isoleren

Amsterdam Isoleert (in oprichting) (Voucherverslag)

In één keer om

Duurzame Samenwerking

Energiebedrijf Zuiderlicht i.o.  (voorheen Olympisch Energiebedrijf) (Ondernemingsplan)

Lucas Boswijk:VvE Lindegracht (Voucherverslag)

Wetering Duurzaam

Samen met de buurt

Slim Wonen Gaasperdam en Besmettelijke Buurtkracht 2.0.

Besmettelijke Buurtkracht: De Laagbouw (Voucherverslag)

Duurzaam Nigtevecht (Voucherverslag)

Energie Rivierenbuurt Maasstraat e.o.

Evergreenergy (Voucherverslag)

Nieuwe Nuts in de Pijp

Thijs Brouwer: Goed bezig in de Rivierenbuurt

Coöperatie de Groene Reus (Voucherverslag)

Scholen

Peetersschool

Woonboten

Schoonschip (voucherverslag)

Overig

Heliantos (voucherverslag)

Kippenhok op Zuidas, met 200 kippen

EnergieLokaal Wij Krijgen Kippen

Idee fase: samen leren

Sommige projecten zijn nog in de ideefase. Wij krijgen Kippen haakt aan bij deze initiatieven om te leren en onze kennis in te brengen. Wij doen dit vraag gestuurd. Dat betekent dat wij het project niet uitvoeren. Als een initiatief een vraag heeft dan proberen wij die initiatieven te clusteren en op een clusterbijeenkomst die vragen te beantwoorden om de initiatieven een stap verder te brengen. Door de vervolgstappen die de initiatieven doen leert Wij krijgen Kippen. Deze kennis stoppen we in onze Wij krijgen Kippen Academie waar de initatiefnemers de kennis gaan overdragen.

Zonnefabriek:

Zonnefabriek helpt bewoners zelf energie op te wekken. De zonnefabriek deelt haar kennis met de initatieven van  Wij krijgen Kippen. Zo zijn zij altijd bereid om het project Westerzon uit te leggen aan de initiatieven die huren bij een woningcorporatie. Ook werken ze samen met initiatieven zoals Herman de Zonnestroomverdeler. 

ZuiderMRKT:

Willen hun markt zo schoon mogelijk runnen. Zij nemen lokale duurzame stroom af via het initiatief de Amstelvogels. Ook hun producten moeten van lokale boeren zijn. De opbrengsten van de markt worden weer in duurzame projecten gestopt.

Zeeburgereiland:

Willen zonnepanelen plaatsen op braakliggende grond.

Accenture:

Accenture heeft een parkeerplaats voor elektrische auto’s en willen dat deze op duurzame stroom lopen. Ze leren ons veel en denken met ons mee. Zo hebben we samen Zuid As Energy georganiseerd.

3 Ekoplaza’s in Zuid:

Ekoplaza onderzoekt hoe het concept BoerzoektBuur of eventueel BedrijfzoektBuur opgeschaald kan worden.  Klanten van Ecoplaza investeren dan in zonnepanelen voor hun duurzame supermarkt en krijgen daar biologisch voedsel voor terug. Of andersom Ekoplaza ontzorgt hun klanten en zorgt ervoor dat er bij de klanten lokale duurzame energie opgewekt gaat worden.

Oscar Carre school ism Urgenda

De Oscar Carre is een school in de Pijp. Een medewerker van Urgenda wil de school waar zijn dochter op zit helpen om zonnepanelen op het dak te krijgen.

Vrije school HygeaPlein

De vrije school wil samen met de buurt aan de slag, vanuit het gemeenschapsgevoel. Het is een oude school en onderzoeken logischerwijs welke verbeteringen er aangebracht kunnen worden in de isolatie. Maar het doel is om het project sociaal breder te maken door bijvoorbeeld de buurt te laten investeren in zonnepanelen die op de daken komen te liggen.

Onze NDSM Energie

Onze NDSM Energie heeft als doel om het hele NDSM terrein energieneutraal te maken.

JC Decaux

Zitten op de Zuid-As en zijn verantwoordelijk voor alle billboards en bushokjes reclame. Vanuit hun visie over duurzaamheid alle stroom die ze gebruiken lokaal en duurzaam opwekken. Ze kijken nu hoe ze hun eigen windmolen  kunnen krijgen

Windsurfclub AW

Gaan zonneboilers op hun clubhuis zetten. AW zit aan de Nieuwe Meer en heeft daar een clubgebouw met kantine, kleedkamers en warme douches. Het warme water wordt nu verwarmd door de zon.

Swift voetbalclub

De voetbalclub krijgt een nieuw clubhuis.  De gemeente gaat deze bouwen, ze bezig met programma van eisen maar willen het clubhuis zo duurzaam mogelijk.

Amstelside BV

Hotel Amstelkwartier wordt een uiterst duurzaam viersterren plus hotel aan de Amstel, nabij het Amstelstation te Amsterdam. Op deze locatie wordt de komende jaren een nieuw dynamisch woonwerkgebied ontwikkeld. In opdracht van Amstelside BV werken Mulderblauw architecten en Architectenbureau Paul de Ruiter samen aan het ontwerp voor het eerste LEED Platinum gecertificeerde hotel van Europa.

Melkfabriek/WSW

De Melkfabriek is een oude fabriek dat omgevormd is tot appartementen. Het complex is aan vernieuwing van haar dak toe. De bewonerscommissie van de Melkfabriek gaan ism met Wijkcentrum Ceintuur en Wij krijgen Kippen een bijeenkomst organiseren om de mogelijkheden voor lokaal duurzame energie opwekking te bespreken.

Raddraaier

Is een drukkerij in de Pijp. Drukken veel natuurvriendelijk. Hebben een pand dat ideaal is voor zonnepanelen. De Raddraaier wil dit dak samen met de buurt volleggen met zonnepanelen.

MisterGreen tankt thuis

MisterGreen is een bedrijf dat elektrische auto’s leaset. MisterGreen zoekt uit hoe zij er voor kunnen zorgen dat deze auto’s op lokale duurzame energie kunnen lopen.

Julianapark

Wilden hun buurt verduurzamen. Ligt nu even stil.

Vrije Universiteit

De Vrije Universiteit gaat een nieuwe campus bouwen. Matthijs Hisschemoller prof. aan de VU heeft het concept in één keer om bedacht. Dit concept wordt door Pauline Westendorp uitgelegd in het filmpje hieronder. De VU is een interessante kennispartner waar Wij krijgen Kippen veel leert. Zo hebben we samen met de VU de bijeenkomst georganiseerd om te onderzoeken hoe aanbieders van nieuwe technieken in aanraking kunnen komen met de markt. Daarnaast organiseert Wij krijgen Kippen samen met VU connected een bijeenkomst om te kijken wat er nodig is voor een versnelling in de energie transitie.

Amsterdamse Bos

Amsterdamse Bos wil meer naar de buurt toe. Om deze connectie te maken zou het energie leveren aan de buurt een mooie mogelijkheid zijn. Het idee is nog in de beginfase maar de mogelijkheden zijn er zeker.

st DOEN

St. Doen houdt zich bezig met maatschappelijke projecten. Logischerwijs willen zij daarom ook hun eigen pand verduurzamen. Hun pand staat in Amsterdam Zuid.

 

 

 

 

 

 

combinatie Boer zoekt Buur – Bedrijf zoekt Buur